17.03.2009

My Statistician Could Have Painted That!

Intotdeauna mi-a placut arta. Nu recunosc artisti celebri si nici nu ma dau cunoscatoare. Eu sunt avida dupa starea pe care mi-o induce o pictura, un desen, o fotografie si nu ma intereseaza de obicei cine a pictat sau cati euroi m-ar costa respectiva pictura. Adevarata arta este cea care-ti ridica parul de pe maini, e efectiv o stare bruta de euforie instalata pentru acele cateva momente in care stau hipnotizata de o curba, de o pereche de ochi inlacrimati sau de un punct pe o foaie. E proiectia propriului meu eu si propriilor mele senzatii pe care de altfel in sinea mea nu le gasesc o forma, o expresie.

Si cum va exista intotdeauna intrebarea ce este arta si ce nu, am dat peste un quiz care-si pune exact problema asta. Bine, e vorba de arta moderna si de pana unde poate merge abstractul, aspect aplicabil si in literatura.

Ideea e ca nu o sa va mai simtiti prost cand veti fi intr-o galerie si vedeti ceva de genul:

Piet Mondrian

Compoziţie cu roşu, galben şi albastru
1921

Puteti vedea cum coltul din stanga sus se completeaza cu cel din dreapta jos, echilibrul si amestecul perfect al culorilor.

Criticii vad influente calviniste si hegeliene, dar este dificil sa se opreasca numai la acestea. Autorul spune: "Eu construiesc linii şi combinaţii de culori pe suprafeţe plate, ca să exprim frumuseţea generală cu conştienţă maximă. "

si voi scoateti porumbelul "Eu nu inteleg" care bineinteles se va propaga pe holuri in ecouri de ai senzatia ca pana si peretii tipa "Blasfemie!".

Vedeti statisticile raspunsurilor aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Simt enorm, vad monstruos"...

Cu accent pe "simt".

Ce e arta si ce nu... na-i sa-ti poti da seama dintr-un quiz... cu atat mai putin cu cat el nu este agreeat / acceptat / binecuvantat de "specialisti".

Mai tzii minte un Picasso(aka Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso)! Vroiam sa zic ceva inteligent despre el... insa, din cate se pare, filmul nu prea are legatura cu ce scrie pe wikipedia, asa ca altadata :).

So... pana la urma aproape tot se reduce la conventii si consens.

U on the other hand... r TRU. u kinda' caught the essence of it.

Este arta aproape TOT ceea ce te face sa simtzi, sa ti se reverse sangele in vine si sa te treaca fiorul ALA si nu altul. Parerea mea.


Vroiam sa mai zic si ca "Hurting or making someone happy is an form of art in itself... dar "hurting" fiind atat de frecvent... a devenit ceva comun therefore, is not art or it is not accepted as such" - YES it is!!!
, dar numai zic. La o analiza mai atenta suna "emo_ish"

Merde! vroiam sa fiu serios... but.. c'mon i can't be that way. It would be rude. ;)

Repet la modul serios... accentul se pune pe simt

SoulThief spunea...

Hai ma chiar nu sesizezi sensurile emblematico-psiho-socialo-economico ale respectivei forme de arta :)) Eu recunosc...chiar sunt genul care sa "blasfemizeze" printr-un WTF IS THIS?! Ma amuza reactia celorlalti..:)